Privind de sus: sateliții de observare și monitorizarea climatică

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
European Space Agency

Unde: Cărtureşti sala de la Demisol (vezi harta)

Str Pictor Arthur Verona nr. 13-15, Bucuresti

Programari:

Vineri 30 sep, 19:00 - 21:00

Fie că esti căpitan de navă sau fermier, funcționar guvernamental sau pompier, fie că lucrezi în statul major al unei armate sau ești o simplă persoană privată, zi de zi trebuie să iei decizii care depind de condițiile de mediu. Nu ar fi bine să le știi ca să-ți poți planifica acțiunile? Ba da!

Cum va fi vremea mîine? Cum se schimbă suprafața împădurită? Dar cea acoperită de ghețuri? Ce recoltă de grîu se va obține? Este suficientă apă în sol? Tot atîtea întrebări la care actualele constelații de sateliți de observare ne oferă un răspuns. Privind de sus, sateliții ne oferă o imagine globală a situației la sol, permițîndu-ne să luăm deciziile potrivite; acesta este marele avantaj al lor.

Mai mult, datele colectate ne oferă posibilitatea de a ne fundamenta strategia de abordare a schimbărilor climatice. Mai devreme sau mai tîrziu, vom fi nevoiți să acționăm intenționat pentru a modifica anumiți parametri climatici - așa-numitul geoengineering - și este esențial să dispunem de date precise. Cum putem să le obținem folosind sateliții de observare a Terrei?

Împreună cu dr. Anca Anghelea de la Agenția Spațială Europeană (ESA) vom discuta în această seară despre modul în care ingineria spațială ne ajută să trăim o viață mai sigură și mai prosperă aici, pe Pămînt.

Anca este Open Science Platform Engineer în cadrul Directoratului Programelor de Observare a Pămîntului din ESA.

Gazda întîlnirii este Corina Negrea, redactor al emisiunilor de știință de la Radio România Cultural.

Intrarea este liberă. Evenimentul se desfășoară sub egida proiectului TechEthos, dedicat evaluării problemelor etice ridicate de diferite tehnologii cu impact socio-economic potențial ridicat. TechEthos a primit finanțare de la programul de cercetare și inovare Horizon 2020, derulat de Uniunea Europeană, în baza acordului de grant 101006249.